Procesul de imbatranire face parte din cursul
inevitabil al vietii. Se manifesta diferit la fiecare persoana si pe langa
bagajul genetic pe care il avem, mai exista si anumiti factori externi care il
grabesc sau incetinesc.
In acest articol ma voi referi la radicalii
liberi: ce sunt si cum ne infulenteaza viata?
Radicalii liberi apar in urma procesului de
consumare a oxigenului de catre o celula pentru a degaja energie. Aceasta
reactie de oxidare da nastere a ceea ce noi numim radicali liberi. Aceste molecule
se raspandesc printre celule si tesuturi distrugandu-le si generand altele
asemenea lor. Denumirea de radicali liberi vine de la faptul ca aceste molecule
sunt “libere” adica plutesc in voie si sunt “radicale” adica sunt foarte
periculoase si pot ataca si afecta grav tot felul de tesuturi si celule din
organism.
Procesul de oxidare a celulelor este foarte
nociv si din pacate semnele unei nereguli apar destul de tarziu cand organismul
este deja puternic afectat, acesta devine vizibil si la suprafata pielii prin
aparitia ridurilor, pierderea elasticitatii si luminozitatii tenului. Cu alte
cuvine, radicalii liberi grabesc prematur procesul de imbatranire.
Desigur, organismul nostru are armele lui de
contracarare a acestor inamici si anume antioxidantii. Antioxidantii blocheaza
procesul oxidarii, neutralizand pur si simplu radicalii liberi, insa uneori se
intampla ca antioxidantii sa ajunga sa fie oxidati. Din aceasta cauza, trebuie
sa ne improspatam constant rezervele de antioxidanti.
Pentru suplinirea necesarului de antioxidanti
specialistii recomanda consumarea echilibrata a urmatoarelor alimente:
morcovi, mango, caise, spanac, patrunjel,
nuci, chilli, dovleac, varza si conopida,
rosii, grepfruit, vin rosu, ceai verde.... si lista poate continua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu